lány regényt ír
kreatív írás cikk

A regényjavítás lépései

Elkészültél a regényeddel? Légy nagyon büszke magadra!
Akár a novemberi NaNoWriMo alatt írtad meg, akár lassabban haladtál, mindenképpen hatalmas teljesítmény áll mögötted. De még nem vagy készen. A regényjavítás éppen olyan fontos része az írói munkának, mint a regényírás.
Azt bizonyára te is tudod, hogy az első vázlat a legritkább esetben tekinthető egy olyan kész verziónak, amit akár le is adhatsz egy kiadónak. Természetes, hogy a történetek írás közben alakítják magukat, változik a fókusz, a főhős esetleg meglepetést okoz neked a tetteivel, a szerelmi ügyeivel vagy a traumáival.
Ez így van rendjén. Írás közben engedd szabadon a kreativitást, hagyd, hogy alakuljon a történet, és aztán a regényjavítás során légy szigorúbb. Ha előre megtervezed a történet vázlatát, akkor is engedj a spontán ötleteknek – legfeljebb tervezd újra a folytatást. Ha pedig amúgy is engeded, hogy írás alatt bontakozzon ki a történet, akkor is itt az ideje annak, hogy átnézd, amit alkottál.

A regényjavítás négy lépése

1. Pihentesd

Biztos izgatott vagy, hogy befejeztél egy regényt, és bizsereg az ujjad, hogy azonnal nekiláss a javításnak. (Vagy talán a hátad közepére kívánod, mert jól elfáradtál – ez is normális.) Mégis érdemes várni egy kicsit a regényjavítás előtt. Foglalkozz valami mással. Ez a más lehet pár jó sorozat, baráti találkozók, sütés-főzés, de akár elkezdhetsz írni egy másik történetet is. A lényeg, hogy ne piszkáld a kész regényedet. Legalább két hétig. Még jobb két hónapig.

2. Olvasd el, mit írtál

Ha túl vagy a pihentetésen, akkor jöhet a regényjavítás második lépése, az átnézés. Akár rohamléptekben dolgoztál egy hónap alatt, akár kényelmesen, lassan írtad meg a kéziratot, érdemes egyben ránézni az egészre. Ilyenkor felfedezhetsz elgépeléseket, furcsa kifejezéseket és értelmetlen mondatokat. A regényjavítás során ez a szakasz való arra, hogy ellenőrizd a következőket:

– Miről is szól a regényed?

Még mindig arról szól, amit eredetileg terveztél, hogy változott a fókusz? (Nem baj, ha változik.) Tudod, ki(k) a főhős(ök)? Világos, hogy mi a célja és mi akadályozza az elérésében? Eldől a regény végére, hogy eléri-e?

– Megvannak a történeted legfőbb plotpontjai?

Nem kezded túl korán a történetet? Hamar megjelenik az az esemény, ami kibillenti a főhőst a hétköznapokból? Van olyan pillanat, amikor a végleg elköteleződik, hogy márpedig ő eléri a célját? Mi történik a regény közepén, bejön ott valami új információ, gondolat? Van olyan pillanat, amikor a fő cél veszni látszik? Utána szükség van arra, hogy a főhős új perspektívát keressen, meghozzon valamilyen nagy áldozatot, esetleg új szövetségeket kössön a siker érdekében? Megvan az a pillanat, amikor eldől, hogy a főhős eléri-e a fő célját? Tényleg eldől ott ez a kérdés? (Sorozat esetében ez lehet részcél.) Ezután már legfeljebb egy rövidke levezetés következik? (Sorozat esetében itt megalapozhatod a következő kötet fő konfliktusát.)

– A szereplők viselkedése mindig abból következik, mit átéltek?

Nem jó, ha azért tesznek meg valamit, mert az viszi előre a történetet, miközben a viselkedésük érzelmileg vagy történeti szempontból logikátlan.

– Az apróságok is stimmelnek?

Nem változik a mellékszereplők neve, szemszíne, hangja indokolatlanul?

Szükség esetén javítsd a fentiek alapján a kéziratot. Nagyon fontos, hogy tiszta legyen, ki (vagy kik) a főhős(ök), mi az ő célja, mi az akadály, amelyet le kell győznie, és mi lesz a végeredmény. Majd ennek alapján legyenek meg a plotpontok, amelyekben a cél felé haladunk.

3. Keress előolvasót

A regényjavítás harmadik lépésében teszteled magad. A béta vagy előolvasó szeme észrevehet olyan logikátlanságokat, amelyek neked nem tűntek fel, vagy jelezheti, ha valami nem érthető.

Érdemes olyan embert keresned, aki ismeri azt a zsánert, korcsoportot, amelyet írtál. Kereshetsz olyat is, akinek ez idegen, de akkor gondold végig, miben tud ő segíteni. (Pl. ellenőrizhet olyan történetszálat, technikai infót, amihez te kevésbé értesz.)

Tegyél fel konkrét kérdéseket az előolvasónak. Például kérdezd meg tőle, hogy az első 5-10 oldal alapján szerinte miről fog szólni a történet – ezzel ellenőrzöd az írói ígéretedet. Vagy az egész mű elolvasása után kérd meg, hogy jelezze, hol unatkozott – itt leült a történet, feszesebbé kell tenned –, vagy mi volt számára az érzelmi tetőpont – ha ez nem felel meg a plotpontok szerint a tetőpontnak, bajban vagy. Ugyanígy kérdezd meg, volt-e olyan pont, ahol nem értette a szereplők döntését vagy a háttérvilágból valamit, érzett-e logikai hibát. Ha kifejezetten titkokra, fordulatokra építesz, bátran kérdezd meg, rájött-e előbb, és ha igen, mikor és mi alapján. Ha túl hamar kitalálta a titkot, az neked fontos lehet.

Hány emberrel dolgozz? 3-6 fő ideális. Egyetlen nagyon jó barát kevés, de tíznél több ember véleményét összenézni meg túl nagy feladat, és nem feltétlenül nyersz vele. Inkább válogasd meg jól a kevesebb előolvasódat.

4. Véglegesítsd a kéziratod

A regényjavítás utolsó pontján az előolvasók visszajelzését „fordítsd le” magadnak írástechnikai nyelvre. Például ha végig vártak egy fordulatot vagy titkot, ami nem következett be, akkor meg kell keresned, hol lehetnek azok a hamis horgok, amelyek miatt ezt hitték. Ha valamit nem értettek eléggé, azt világossá kell tenned. Ha unták a szöveget, ott feszesebbé kell tenni – kevesebb leírás vagy mélázás, és főleg erős horgok segíthetnek ebben.

Húzz vagy bővíts, tedd érthetőbbé, ami nem volt világos, segíts az olvasódnak, hogy végig veled tartson ezen az úton.

Éééés kész! A regényjavítás végére értél

Vannak olyan hibák, amelyeket egy profi szerkesztő segítségével, tanácsait követve lehet kijavítani. Ezért még a leggyakorlottabb szerzőknek sem lesz ilyenkor nyomdakész a művük. De a regényjavítás négy pontjával megtettél mindent, amit jelenlegi tudásod szerint tehettél, hogy egy jó kéziratod legyen.

Légy büszke magadra, és ezután tedd közzé vagy kezdj kiadót keresni a regényednek.

(Róbert Katalin író, szerkesztő, kreatív írás oktató)

*

Milyen kurzusok várhatók? Figyeld az Eseménynaptárat.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük