írói toposzok
Előadás

Előadás: Hogyan használd az írói toposzokat?

Minden hónap második péntekjén online előadást tartunk íróknak, szerkesztőknek. A szakmai témák segítik bővíteni a tudást, és lépést tartani a kortárs, izgalmas írói témákkal. Februárban az írói toposzok feldolgozását, kiforgatását járjuk körül.

A toposz egy közismert írói fordulat, vagy kép, vagy valamilyen szituáció, ami újra és újra felbukkan az irodalmi művekben. De vajon mikor érdemes használni, és mikor nem?


Elcsépelt egy adott téma, és unja az olvasó – vagy épp otthonosan ismerős és rajong érte?
Mi a különbség a klisé és a toposz között? Miért szeretik az olvasók a toposzokat, de unják a kliséket?

Hogyan érdemes a gyakran használt ötletekhez, fordulatokhoz hozzányúlni?
Ebben az íróknak szóló előadásban megnézzük a szórakoztató irodalom szemszögéből, hogy kik és milyen módon használnak toposzokat, van-e olyan zsáner, ahol ez gyakoribb, van-e olyan, ahol ritkább. Foglalkozunk azzal, mikor jó ötlet halmozni a toposzokat, mikor és hogyan érdemes csavarni rajtuk egyet, és hogyan lesz a „kiszámíthatóból” az olvasóval közös játék.

Az előadó Róbert Katalin szerkesztő, kreatív írás oktató, aki népszerű regényeiben maga is sikeresen játszik ezekkel a témákkal.

Részletek az Írói toposzok előadásról

A beszélgetés Zoom-on keresztül történik. (Ha eddig nem használtad, a google play áruházból ingyenesen letöltheted.)

Használd ki az élő alkalmat, hogy feltehesd a téged érdeklő kérdéseket! Az előadás egyszer lesz megtartva, és a jelenlévőknek két napig visszanézhető.

Díja: 6500 Ft.

Időpont: 2024. február 9. péntek, 18 -19.30, illetve ameddig kérdés van.

Jelentkezési határidő: február 5. hétfő

Jelentkezési lap

Tanulj profiktól, kerülj a legjobbak közé!


Milyen programok várhatók? Kattints az Eseménynaptárra!

4 hozzászólás

  • Juhász József

    Tisztelt Cím!

    Írtam egy szépirodalmi könyvet, Pokol és Mennyország” a címe, ami saját élettörténetemet foglalja össze, tanulságul, minden súlyosan beteg embernek. Ez egy szépirodalmi mű, egy ember betegségeinek, küzdelmének, próbatételeit, szeretet, kitartás történéseit foglalja magába részletesen, amiből nagyon sok ember, beteg, család erőt, bíztatást, reményt meríthetne. Van kiút! Erőt, segítséget nyújt, még a legsúlyosabb betegségek leküzdésében is, ha van szeretet, Istenben való hit, remény, családi összefogás, stb. Én pénzt nem várok a könyvtől, ami befolyna a könyvek árából, vesebetegek, transzplantáltak, társadalmi és szociális problémáinak megsegítésére ajánlanám fel. Én 45 éve vagyok beteg, most egy súlyos veseelégtelenséggel áldott meg a Teremtő. Úgy 150-170 oldal lenne a lapok száma. Bevezetőnek úgy 50 db. könyv kinyomtatására gondoltam. Szponzort, támogatót szeretnék találni a könyvhöz. Egy kiadó jóváhagyta a könyvet, szerződést is kötne velem, el is küldték aláírásra, de sajnos az anyaiakat 2 millió forint. nem tudom előteremteni. Jelenleg a facebookon hetente 4-5 epizódban jelentetem meg, ,,Epizódók betegségekről” címmel, de a visszajelzések azt mutatják, sok könyvre lenne szükség.
    Üdvözlettel: Juhász József

    • admin

      Kedves József!
      Örülök, hogy ilyen fontos témáról írsz. A 2 milliós ár nem reális, ennél nagyságrendekkel alacsonyabb áron is van magánkiadás. Hagyományos kiadókat is érdemes megpróbálni, ott az író semmit nem fizet a kiadásért.

    • Alex Szabo

      Én akkor hagytam abba a könyvkiadást kiadóvállalatokkal, mikor a kiadó közölte, hogy 1 milliót kell leraknom, ha azt akarom, hogy foglalkozzanak a regényemmel. Nevetséges. Bocs, de én kérek nettó 1,5-2 milliót azért, hogy megtisztellek benneteket, hogy ti adhatjátok ki a regényemet. Mindegy, manapság egyszerűbb magánkiadásban kiadni, nem kell ezen rugózni – 10 forint egy oldal, benne van a tördelés, a borító színesben – szóval nem vészes. Ha ismerősök megvásárolják, 30-50 példánynál vissza tudod szerezni a kiadás árát és nullán vagy.

      • admin

        Nem csodálom, hogy így döntöttél. Sajnos ez is magánkiadó volt, ahol jártál. A hagyományos könyvkiadásban ugyanis az író soha semmit nem fizet, hanem ő kap írói jogdíjat a munkájáért. Az író dolga csak annyi, hogy megírjon egy jó regényt, de semmilyen gazdasági folyamatban nem vesz részt. A kiadók a könyv eladásából termelik ki a saját nyereségüket.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük