az író személyisége és az írói hibák
Előadás,  írás és pszichológia

Az író személyisége és az írástechnikai hibák kapcsolata

Miközben írod a regényt, előfordulhatnak stilisztikai problémák, logikai hibák, az írói eszköztár is több ponton hiányos lehet, ami megnehezíti a mű elkészülését, vagy kiadását. Ezek mind írástechnikai kérdések. De nagyon ritkán esik szó arról, hogy az író a saját személyiségével is dolgozik, és ennek a lenyomata óhatatlanul belekerül rejtetten a műbe. Nemcsak a gyerekkori emlékek feldolgozása kapcsán, vagy más mélylélektani dolgokat áttételesen megjelenítve, hanem egy sokkal egyszerűbb, józanabb, felszíni szinten is.

Hogy jelenik meg az író személyisége a műben?

Sok dolog nem írástechnikai probléma, hanem máshol rejlik a gyökere, maga az ember a kulcs. Az előadásban olyan témákról lesz szó, hogy a túlírás mikor technikai probléma, és mikor személyiségelem. Milyen felismerések segíthetnek a változtatásban? Beszélgetünk az ellentétéről, az alulírásról is.

Szó esik a pszichológiai értelemben vett észlelésről. Hogyan befolyásolja az író észlelése a műben szereplő atmoszférateremtést? Mikor „vak” az író?

A narrációban is megjelenhet az író lenyomata. Mikor „hideg” egy szöveg, vagy unalmas, vagy kifejezetten merev? Miért lehetséges, hogy jó egy szöveg, ám nagyobb narrációs távolság lesz bizonyos jeleneteknél? Vagy teljesen speciális helyzetben hogyan hathatnak ki a társadalmi előítéletek?

Az író személyisége a szereplőkre is hatást gyakorol. Mikor nem tud valaki mélyebben karaktert ábrázolni? Vagy miért nem tud egyes szereplőket jól megmutatni, míg másokat igen? Vajon mi az oka, hogy karaktertípusokat ismétel, és hogyan lehet ezt elkerülni?

Mikor zavar be a történet menetébe az, hogy észrevétlenül más normákat vall az író, vagy máshol van nála a határ?

Mikor jelent problémát az életkor és a generációs különbség, és hogyan lehet tenni ez ellen?

Milyen dramaturgiai hibák eredhetnek az író személyiségéből, és mit lehet tenni ilyenkor?

Az előadó Varga Bea szerkesztő, viselkedéselemző, művészeti life coach, aki évek óta foglalkozik írók tehetséggondozásával ilyen téren is.

Időpont: 2024. április 19. péntek, 18-20 óráig. (És ameddig kérdések vannak.)

Díj: 6500 Ft.

Online előadás lesz, Zoom programon keresztül, a linket e-mailben küldjük ki. A beszélgetésről felvétel készül, ami egy hétig visszanézhető.

.

Bontsd ki a tehetséged!


Érdekelnek más írói programok? Kattints az Eseménynaptárra!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük