lektorálási gyakorlat szerkesztőknek
Modern Szerkesztőképzés

Lektorálási gyakorlat szerkesztőknek

A Modern Szerkesztőképzés utolsó, tizenegyedik kurzusa a Lektorálási gyakorlat. Az oktatás során vettük a könyvszakmai ismereteket, stilisztikai alapozást, voltak korcsoport alapú kurzusok és zsánerspecifikus kurzusok is, illetve két fordítás utáni szerkesztés. Most zárásként a regények lektorálása következik.

A Lektorálási gyakorlat egy nyitóelőadással indul, ahol a fő elemzési szempontokat megbeszéljük, illetve azt is, mikor lesz rossz egy elemzés. Szó esik a szakmai szempontok mellett (kardinális hibák) olyan lélektani részről, mint a külső hatások, a szerkesztő egyedi preferenciái, vagy az interperszonális kapcsolatok elhúzó hatása, és ezek kiküszöbölése.

A kurzus során a feladat négy regény elolvasása (ezeket korábban megkapják a jelentkezők), majd a könyvekről kiadói lektori írása, illetve „kéziratszervizes” fejlesztő lektori írása a szerző felé.

A lektorálásokat a heti Zoom-beszélgetés keretében közösen átnézzük.

A tanfolyam az önálló szövegfeldolgozásra épül, de aki esetleg bizonytalan a zsánerek kapcsán, vagy nem szeret kérdezni, az tud kérni egyedi szupervíziót is, ahol minden egyes házi feladatot egy szerkesztő ellenőriz és tanácsokkal lát el.

A Lektorálási gyakorlat szerkesztőknek kurzus részletei

A tanfolyamot Varga Bea író, szerkesztő, viselkedéselemző tartja.

Díja: 58 ezer Ft

Amennyiben szerkesztői szupervíziót kérsz: +30 ezer Ft.

Időtartam: 2024. május 28-tól június 25-ig. (Zoom-előadások keddenként 18 órától lesznek, a felvétel két hétig visszanézhető.)

Jelentkezés: 2024. május 20-ig.


Bővebben a Modern Szerkesztőképzésről itt.

Érdekelnek az írói programok is? Kattints az Eseménynaptárra!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük