A romantikus művek szerkesztésének sajátos szempontjairól és technikáról lesz szó az egyhónapos, szerkesztőknek szóló modulban.
Modern Szerkesztőképzés

Romantikus, misztikus-romantikus, történelmi-romantikus művek szerkesztése, new adult irodalom

A következő egyhónapos szerkesztői modulon a legnépszerűbb irodalmi ággal, a romantikával foglalkozunk. Milliók olvasnak romantikus regényeket, és nagyon izgalmas, hogyan alakult ez a zsáner.

A romantikus művek szerkesztése kurzus főbb témái

A szerkesztői tanfolyam során beszélünk a romantika terén megjelenő kardinális hibákról, a karakterek interakciójáról, a párbeszédek üteméről, és más izgalmas szerkesztési kérdésekről. Ez az irodalmi ág aktívan fejlődik napjainkban is, miközben toposzok szintjén egyfajta állandóság látható. Mégis, mi akkor a fejlődés motorja?

Átvesszük a célcsoportokat, megnézzük, ezek mennyiben változtak az elmúlt két évtized alatt. Mit jelent a new adult irodalom, és mennyiben mások az írói eszközök, mint a „szokásos” romantikánál.

A történelmi-romantikus művek szerkesztése három érdekes témát hív be

Az egyik a nyelvhasználat kérdése, a másik a korhűség és hitelesség témája, ami időnként viaskodik a karakterábrázolás fő pontjaival. Természetesen a „történelem mint valós háttér, vagy díszlet”-témakör is felmerül, ami a leggyakoribb szerkesztői problémák egyike.

A misztikus-romantikus írások kapcsán

A háttérvilág építése, annak hogyanja, és mélysége kerül górcső alá. Illetve a karakterábrázolással foglalkozunk mélyebben, hiszen a művekben nem csak emberek jelennek meg. Mi az, ami zavaró tényező, mi hiba, és mi az, ami kifejezetten kardinális hiba ilyenkor?

A tanfolyam online végezhető (Zoom és Facebook-csoport). A képzés nem akkreditált.

A kurzus menete

  • Első alkalom: hosszabb szakmai elméleti előadás a három téma kapcsán, szó esik a legfontosabb irányokról, és a kardinális szerkesztői hibákról.
  • Minden héten szerkesztési feladatok.
  • Minden kedden 18 órától a kiadott feladatok Zoom-megbeszélése. (Aki nem tud jelen lenni, utólag két hétig vissza tudja nézni, és a műhelyvezető a későbbi kérdésekre is válaszol.)

Egyéb információk a kurzusról

A kurzus vezetője Varga Bea, szupervízió kérhető Róbert Katalintól.

(A kurzus kérhető szerkesztői szupervízióval, ekkor a beadott házi feladatokat egyedileg, írásban véleményezi egy szerkesztő, és e-mailben elküldi. Ennek díja 58 ezer + 30 ezer Ft = 88 ezer Ft. A kurzus alatt, menet közben is kérhető egy-egy feladat kapcsán szupervízió, ennek díja 8 ezer Ft/darab.)

  • Időtartam: 2023.szeptember 19. – október 17.
  • Zoom adások időpontja: szeptember 19, 26, október 3, 10, 17. (Keddenként 18 órától.)
  • A kurzus díja: 58 ezer Ft.
  • Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 10.

Jelentkezési lap.

Csatlakozz a képzéshez!

Legyél igazán jó szakember!

(A szerkesztői kurzusokba folyamatosan be lehet csatlakozni, az oktatás felépítése itt olvasható.)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük