A stilisztika alapozó kurzus nem igényel előképzettséget, a szerkesztés iránt érdeklődőknek - és íróknak - indul.
Modern Szerkesztőképzés

Stilisztikai alapozó szerkesztőknek

Az irodalmi szerkesztésnek két szintje van. Az általános nyelvi szerkesztés a stilisztikáról szól, és minden szerkesztés alapja. A másik, emeltebb rész a zsánerspecifikus szerkesztés, ahol az adott témakörök kardinális hibáit, és szerkesztési különbségeit tanítjuk. Ezen a kurzuson az alapozó szerkesztést vesszük, hogy a későbbi tanfolyamok ráépülhessenek erre a tudásra. (A teljes szerkesztői oktatás áttekintése a Modern Szerkesztőképzés oldalon található.)

A Stilisztikai alapozó kurzuson szó esik a nyelvi alapokról

Majd ennél mélyebben megismerkedünk a nyelvvel. Hogyan lehet gördülékenyebbé tenni egy szöveget, milyen eszköztár áll a szerkesztő rendelkezésére? Mit jelent a gyakorlatban a „jó stílus”, és miért ilyen sokféle erre a válasz? Mit is jelent a szöveg üteme? Mikor helyes és mikor nem a szleng az adott műben? Ehhez hasonló témákat járunk körbe.

A kurzus menete

A modul Varga Bea átfogó stilisztikai előadásával veszi kezdetét. Az előadás Zoomon keresztül történik, és két hétig visszanézhető.

A műhelymunkát Róbert Katalin vezeti. A négy hét alatt a hallgatók nyolc szövegrészletet szerkesztenek vagy lektorálnak, majd megnézik a szerkesztő megoldásait, és Zoomon keresztül megvitatják az érdekes pontokat, izgalmas megoldásokat. Ezek a felvételek is visszanézhetők, ha a hallgató nem tud jelen lenni, és a szerkesztő a kurzus ideje alatt később is válaszol a kérdésekre.

A szerkesztési munka zárt Facebook csoportban zajlik. Ide töltik fel a hallgatók a munkájukat, és a műhelyvezető is a saját szerkesztéseit.

A kurzus alapozó szintű, előzetes képzettség nem szükséges hozzá. Szeretettel várjuk azokat, akiket vonz a szerkesztői szakma, de ezen az alapozó szinten még hasznos lehet íróknak is, ha érdeklődnek a nyelvi eszközök iránt.

Update: változott az időpont!

Egyéb információk a Stilisztika alapozó szerkesztőknek kurzusról

  • Időtartam: 2023. november 2-től 30-ig.
  • A Zoom-beszélgetések időpontjai: november 2, 9, 16, 23, 30. (Mindig csütörtökön 18 órától.)
  • Jelentkezési határidő: 2023. október 20.
  • Díja: 58 ezer Ft.

A Jelentkezési lap itt érhető el.

(Aki bizonytalan önmagában, vagy úgy érzi, nem tud tanulni a szerkesztői mintából és a csoportos megbeszélésből, annak a kurzus kérhető egyedi szerkesztői szupervízióval is. Ilyenkor minden szerkesztésére személyes írásbeli visszajelzést kap e-mailen. Ennek díja a kurzus díján felül 30 ezer Ft. A kurzus alatt is kérhető egy-egy feladat kapcsán szupervízió, ennek díja 8 ezer Ft/darab.)

Ha szeretnél piacvezető szerkesztői tudást kapni, szeretettel várunk!

Tanulj profiktól!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük