Előfordulhat, hogy a szexjelenetek megírása gondot okoz. Íme 3 trükk ennek áthidalásához.
kreatív írás cikk

3 trükk az ajtószexhez

A regényekben megjelenő erotikához éveken keresztül sok negatív előítélet, lenézés kapcsolódott – ezért sokan akkor sem mertek ilyen jeleneteket írni, ha egyébként lett volna kedvük hozzá. Manapság viszont már sok romantikus történetben, chicklitben fontos szerepet kap az intimitás megjelenítése, így nemcsak az erotikus-romantikus történetekbe kerülhet szexjelenet, és egyre többen ismerik el, hogy jó erotikus jelenetet írni nem könnyű feladat, kell hozzá pár írói trükk.

Néhány trükk, amitől jól működik a szex

A szexjelenet természetesen nem kötelező – egy romantikus történet kiválóan tud működni enélkül is. De ha mégis úgy érzed, hogy szeretnél intim jelenetet tenni a szövegedbe, mutatok három tippet, amitől még jobban sikerül majd.

Trükk #1: Felejtsd el a 90-es évek szókészletét!

A magyar nyelvben rengeteg szinonima van a nemi szervekre, de a többségük vagy túlságosan trágár, vagy orvosi szakkifejezés, esetleg gyerekes becézés. A trágárság bizonyos szereplőknek jól állhat, de nem minden erotikus jelenethez illik, a medikális szavak és a becézések viszont a legtöbb esetben megakasztják az olvasót, ahelyett, hogy bevonnák a szövegbe.

Erre a problémára válaszul jelentek meg egy időben a szépelgő körülírások:

  • a gyönyör kapuja,
  • kemény dorong,
  • a nőiesség barlangja,
  • kéjrúd
  • stb…

Manapság ezek a kifejezések parodisztikusnak tűnnek a szövegekben, így ezek is eltávolítják az olvasót, elrontják az élményt.

Márpedig egy intimitást ábrázoló jelenetben arra van szükség, hogy az olvasó közel érezze magát a szereplőkhöz, beleélhesse magát a helyzetükbe, nem pedig arra, hogy viccesnek találjon egy-egy kifejezést.

Inkább válassz tehát olyan szavakat – még ha nem is olyan semleges, mint mondjuk az angol szavak –, amelyik illik a szereplőd életkorához, helyzetéhez, személyiségéhez, de ne használd az eufemisztikus körülírásokat.

Természetesen dolgozhatsz metaforával vagy szimbólumrendszerrel, de akkor az egész jeleneten vezesd végig a szimbolikát, ne pedig a kényes szavakat cseréld le.

Trükk #2: Lassítsd le a pillanatot!

Sok író úgy érzi, muszáj erotikus jelenetet írnia, de valójában szeretne hamar túllenni rajta, mert kényelmetlen számára. Ettől a jelenet inkább tényközlések sora, mozdulatok vagy pózok felsorolása, amely során mintha távolról (akár filmszerűen) látnánk rá az eseményekre.

Ha írsz szexjelenetet, add meg a módját!

Arra figyelj, hogy mit érzékel, mit él meg a nézőpontkaraktered:

  • Használj bátran érzékszervi benyomásokat, különösen olyanokat, amelyeket ritkábban használunk egy átlagos jelenetben:
    • bőrérzetet (testhő, a másik érintése, testének súlya, bőrének és testrészeinek érzete, hideg-meleg levegő a bőrön, harapás),
    • ízlelést és szaglást.
    • A hallás és a látás is megjelenhet, de ezeknek lesz a legkisebb szerepe abban, hogy az intim kapcsolódást megmutasd, ugyanis ezeket sokat használod hétköznapi jelenetekben is.
  • Emellett ahogy egyre intenzívebbé válik a jelenet, úgy hozhatsz ösztönös, irányíthatatlan, fizikai reakciókat.
    • Nemcsak a legkedveltebb hármas, a szívdobogás, összeszoruló gyomor és torokban érzett gombóc ilyen, hanem a könnyek, a hangmagasság változása, a libabőr, a kivörösödő bőr, az izmok remegése vagy megfeszülése, a pislogás gyakorisága.
    • Ezeket a szereplő nem tudatosan teszi, de sokszor észleli ezeket a változásokat (és persze egy részük észlelhető a partner számára is).

Az olvasó nem attól érzi közel magát a jelenethez, ha a különböző pózokat felsoroljuk vagy azt részletezzük, melyik testrész hova kerül, hanem ha a nézőpontkarakter érzeteit, benyomásait mutatjuk meg.

És végül: Ezek a jelenetek legyenek a történet szerves részei!

Vannak írók, akik szívesen és ügyesen írnak erotikát, azonban a szexjeleneteik simán felcserélhetők egymással, azaz a cselekményhez és a szereplők aktuális viszonyához nem kapcsolódnak.

Pedig ez jó lehetőség arra, hogy mutass valamit a karakterek közötti dinamikából, jelezd, hol járunk az érzelmi ívben.

  • Ha a történeted csak-szex kapcsolatként kezdődik, amely majd szerelemmé fejlődik, akkor nem kell azonnal meghitt, összebújós szeretkezést mutatni.
  • Viszont érdemes másmilyen szexjelenetet tenni a történet végére, mint az elejére.
  • Ha a bizalom nehezen épül ki a szereplők között, akkor erre erősítsünk rá a szexjelenetben is: aki amúgy nem tárulkozik ki szívesen az élet más területein sem, vélhetően az ágyban is lassan oldódik fel.
  • Az erotikus jelenetek képezzék a történet részét, és a szereplők reakcióiban, igényeiben jelenjen meg az, hogy mit éltek át korábban.
  • Ha pedig fantasy történetet írsz, hozz bátran olyan elemeket is, amik a világodra jellemzők – különösen akkor, ha valamilyen fantasy lénnyel dolgozol.

Sose felejtsd el, hogy íróként neked is jól kell magad érezned írás közben! Ne írj csak azért szexjelenetet a regénybe, mert mostanában divatos. De ne hagyd ki csak azért, mert kapcsolódnak hozzá előítéletek. Ha szívesen írsz ilyen jelentet, akkor tedd meg bátran! Jó szórakozást!

Jó írást mindenkinek!

(Róbert Katalin)


Szeretnél profibb lenni a romantikus jelenetek írásában?

Szept. 15-ig jelentkezhetsz a Romantika útja írói kurzusra, ahol Róbert Katalin a műhelyvezető.

Ne maradj le!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük