Előadás,  Tehetséggondozás íróknak

A pandémia emlékei – pillanatok a főváros múltjából

Szeretettel várunk minden írni vágyó alkotót a Tehetség Íróstúdió májusi Inspiráció workshopjára, amelyen a pandémia emlékeiről lesz szó, és arról, hogy lehet ezeket a közös tapasztalatokat írásainkban felhasználni. Ezekre a workshopokra minden hónap utolsó péntekjén kerül sor, és ezúttal május 31-én fogunk találkozni.

Hiteles ábrázolás a pandémia példáján keresztül

E havi témánk arról szól, hogyan lehet íróként beépíteni olyan élményeket a szövegbe, amelyek az olvasó és az író számára is közös, meghatározó események. Hogyan lehet ezeket felhasználni az információadagolás és a történet hátteréül szolgáló korszak bemutatása, megteremtése kapcsán.

Az író és az olvasók közös tudása, ismerete mindig is része volt az információadagolásnak, hiszen minden irodalmi szövegnek van olyan rétege, kimondatlan tartama, amit az olvasó érzékel, megért külön magyarázat nélkül is. Most egy közös, mindegyikünk számára erős, jelentős élményen, a pandémián keresztül foglalkozunk ezzel a témával.

A történetek környezetének – a korszaknak, a világnak, amiben az adott történet játszódik – meghatározó szerepe van a hitelességben, az érthető és élményszerű szövegek megalkotásában. A pandémia emlékei témájú workshopon arra fókuszálunk, ami máskor egy irodalmi műben kisebb apróság, színesítő elem. Most viszont azzal, hogy ezt górcső alá vesszük, megtanuljuk magabiztosan használni azokat az eszközöket, amikkel még pontosabb, hitelesebb lehet a művünk.

Róbert Katalin író, szerkesztői, kreatív írás oktató egy közel félórás interaktív előadás során beszél arról, hogyan lehet a közös élményeket íróként felhasználni. Utána a résztvevők megadott keretek szerint önállóan írnak egy nyitást, egy jelenetet, vagy épp egy egyperces novellát. (Papírt vagy laptopot érdemes hozni.) Majd ezeket az írásokat közösen felolvassuk, és megbeszéljük. (A felolvasás természetesen nem kötelező.)

Időpont: 2024. május 31. 18:00

Helyszín: Pannon Kincstár Tanoda, Váci utca 47. (Ferenciek tere mellett.)

A regisztráció határideje május 27. éjfél. Utána küldjük ki e-mailben a teremszámot.

Az alkalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros eseménysorozat részeként valósul meg.
Társszervező: www.konyvfovaros.hu

Érdekelnek más programjaink is? Tájékozódj eseménynaptárunkból!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük