hogy írjunk novellapályázatra, tippek, trükkök
kreatív írás cikk

Top 10 trükk, hogyan írj novellapályázatra

Az elmúlt évtizedben rengeteg novellapályázat (és regénypályázat) szűrését végeztem. Van pár fogás, amit érdemes elsajátítani.

Miért jó, ha novellapályázatra küldesz be egy írást?

Ha publikálási lehetőségeket keresel, akkor ez nagyszerű út, és hatalmas előnye, hogy a kiírók eleve várják a beküldött írást, nem kell azon a fiktív irodalmi ajtón kopogtatni úgy, és reménykedni, hogy a kéretlen kéziratot megnézzék. Ilyenkor biztosan megnézik, elolvassák, és döntenek felőle.

A novellapályázat az író számára egy pontos, körbehatárolt célt állít fel – megadott időre, megadott hosszúságú novella elkészítését. Ha halogatod az írást, akkor kiváló út, hiszen sokat segít az, hogy van egy tiszta cél, mint az, hogy „idén megírok két novellát”.

Mellette olyan készségeket ad, ami a későbbi írói útnál hatalmas előny lesz. Fejleszti a határidőre való írást, ad egy rutint az időkezelésben. Erősíti a fókuszt, csökkenti a túlírást és csapongást, mert szorosan limitált a hosszúság.

Az írói készségekre is pozitívan hat. Felpezsdíti az írót, növeli a kreativitást, bővíti az írói eszköztárat. Még akkor is, ha valaki nem lesz a nyertesek között, az, hogy kipróbálta magát egy új zsánerben, vagy a megadott témára való írást, már önmagában is fejleszti az írói készségeket.

Nem utolsó sorban pedig ad egy lélektani erősítést is. Várni az eredményt, izgulni, csalódni, örülni, mindez lelkileg is felkészíti az embert egy későbbi írói pályára, ahol ugyanezek zajlanak, csak jóval nagyobb léptékben.

Ráadásul a nyertes pályázatok kapcsán meg lehet tapasztalni a szerkesztés élményét is. És persze kiválóan mutatnak a publikációs listában.

TOP 10 trükk, ami mindig beválik

1. Mielőtt bármit írsz, olvasd el nagyon alaposan a kiírást. Tedd meg többször is, és ha valamit nem értesz, akkor kérdezz rá. A beküldött anyagok egytizede kiesik téves értelmezés, rossz formai vagy tartalmi ok miatt.

2. Ne küldj olyan novellát, ami a fiókodban lapul, ez az esetek nagy részében ugyanis eleve halva született ötlet. Írj újat, amit kifejezetten erre a novellapályázatra szánsz.

3. Mielőtt elkezdesz írni, olvasd el az előző évi nyertes műveket. Így kialakul egy kép a fejedben arról, milyen típusú írásokat értékelnek.

4. Döntsd el, hogy adott novellapályázat előrevisz-e, a céljaid egybeesnek-e a kiírók céljaival. (Lásd második cikk.) Ha nem, akkor általában be sem fejezi az ember, vagy még győzelem esetén is csalódik az elvárásaiban.

5. Íráskor ne az első ötletet írd meg. A kreativitásnak csak az egyik ága az originalitás, azaz újítás képessége. Ha nem vagy kiugró e téren (és ha az lennél, az élet más területein is tapasztalnád), akkor sokkal jobb út, ha több ötletet kitalálsz, és belőlük válogatsz. A legtöbb író nem újító zseni, és ez nem baj.

6. Írj változatos szereplőket! Ez megteheted azzal, ha a megszokottól eltérő korú, nemű, nemzetiségű, vagy szakmai tudású szereplőket alkalmazol. A nyomozód egy hatvanéves spanyol műkörmös férfi? Lepd meg a pályáztatókat!

7. Csavard meg a hátteret! A novellapályázatok egyik sivársága, hogy a legtöbb történet az adott zsánerhez illő szokványos háttérrel dolgozik. Tedd máshová a helyszínt, és máris sokkal színesebb történeted lesz.

8. Kombináld az ötletet más dolgokkal! Ezt akár úgy is megteheted, hogy kedvenc weboldaladat tekered, és egy témát onnan kiválasztva megnézed, hogyan kombinálható az ötleteddel.

9. Ötvözd a témát valami személyes, mély sorskérdéseddel, tapasztalatoddal. Ettől lesz a mű élő, benne lesz az éned egy része, és ez hatalmas előnyt ad, hiszen a bírálók is megérzik ezt. Az ujjgyakorlatok unalmasak, legyen benne a lelked.

10. Ahhoz, hogy mindezt véghez tudd vinni, ne három nappal a leadás előtt kezdj el írni. Adj időt magadnak arra, hogy megérjen a novella, ki tudd csiszolni.

Hol találsz novellapályázatokat?

Részemről nem támogatom a nevezési díjas, vagy fizetős megjelenéseket, így több, mint egy évtizede létrehoztam az Irodalmi pályázatok Facebook csoportot, ahová csak ingyenes pályázatok linkjei kerülhetnek ki. Csatlakozz, böngéssz köztük, esetleg küldj be magad is.

Az írói út során soha nem szabad elveszteni a játékosságot, és az új kihívások iránti vágyat.

Jó írást, jó pályázást!

Varga Bea

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük