A regény megtervezése fontos írói munka.
Íróiskola

Regénytervező kurzus

Hogyan írjunk regényt? Mitől lesz igazán jó egy történet alapja? Az igazán emlékezetes regényekben mindig van egy olyan alapvető szikra, egy meglepő ötlet, valami újdonság, ami kiemeli a művet a szokványos írások közül. Még egy gyakorlott íróban is rendszeresen felmerül a kérdés, hogy vajon a többféle ötlete közül melyiknek érdemes több időt szentelni és kidolgozni regényként. A Regénytervező kurzus nagyban segíthet az egyediség elérésében.

De mi keltheti fel az olvasó érdeklődését? Mivel lehet kitűnni a könyvesboltokban?


A jó regényötlet, fél siker

Ez a négyhetes kurzus egy szellemi játék, ahol középpontban a hallgatók regényötletei állnak. Azt szokták mondani, hogy a téma az utcán hever, de valójában inkább az író gondolatai között lapul, és lehet, hogy nem is sejti, milyen sokszínűség van benne. Egy adott témát több módon meg lehet írni, és sokféle ötlettel lehet fűszerezni. Az egyedi gondolkozásban, a kreativitás kibontásában segít ez az író tanfolyam, ahol az alapötletek forgatása, mélyítése zajlik.

A Regénytervező kurzus fő célja:

Az írók megtanulják az alapötlet megvizsgálását és továbbfejlesztését, és egy olyan gondolkozási módszert kapnak, amit később is hasznosíthatnak. Megértik, hogy lehet a sokféle ötlet közül kiválasztani a legizgalmasabbat, és rájönni melyiket érdemes kidolgozni. Megtanulják az olvasó szemével látni a történetüket, fel tudják mérni, mi lehet érdekes, és miért. A kurzus abban is támpontot nyújt, hogy a kiadói és szerkesztői szemszöget is megértsék, és be tudják építeni, ami később nagyban segít, ha a hagyományos könyvkiadásban szeretnének boldogulni.

A kurzuson olyan technikákat tanulnak a hallgatók, amelyek segítségével túl tudnak lendülni az ötlethiányon és az írói válságon, és olyankor is képesek lesznek új ötletekkel előállni, amikor úgy érzik, nincs ihletük.

Valamint szó lesz a klisék felismeréséről, és hogy a klisés ötleteket is hogyan lehet úgy továbbgondolni, hogy friss és eredeti történeteket eredményezzenek.

Fő témák:
– alapötlet és a történet fókuszálása
– különböző karaktertípusok, a történet fejlesztése karakterábrázolás által
– toposzok, archetípusok használata és továbbfejlesztése
– történettípusok, ötletek generálása és összefűzése

A Regénytervező kurzus menete

Az oktatás online történik, zárt Facebook csoporton keresztül. A hallgatók itt kapják és vitatják meg a tananyagot és a házi feladatokat is. A munkát tapasztalt, képzett szerkesztő vezeti, ő felel a hallgatók kérdéseire, visszajelez a házi feladatokra.

Műhelyvezető: Kozma Réka esztéta, szerkesztő, az ország legnagyobb kreatív írás oldalának, az Így neveled a regényedet vezetője.

A műhelyvezető minden hétfőn 18 órától Zoomon keresztül tart egy másfél-két órás előadást a heti témáról. Ekkor történik az írói feladatok megadása is. (A felvételeket utólag is megnézheted, és kérdezhetsz a csoportban.)

Vasárnap éjfélig a hallgatók elkészítik a feladatokat. A műhely vezetője ezeket a hét elején javítja, visszajelez. Közben a következő hétfőn új témát hoz be.

Egyéb információk az írói kurzussal kapcsolatban

A kurzus díja: 58 ezer Ft.

Időtartam: 2023. nov. 13 – dec. 10.

A hétfői Zoom-beszélgetések időpontjai: november 13, 20, 27, dec 4., majd egy záróbeszélgetés dec.11-én. (A felvételek a kurzus ideje alatt visszanézhetők.)

Jelentkezési határidő: 2023. november 5.

Jelentkezési lap

Tollra fel! Tarts velünk!

*

Kurzusok és események e hónapban.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük