Hogyan írj jó párbeszédeket?
Íróiskola

Mesteri párbeszédek – írói kurzus

Hogyan írjunk jó párbeszédeket egy regényben vagy egy novellában? Mitől lesz jó egy dialógus?


A legtöbb olvasó szereti a szereplők szóbeli összecsapásait, a kreatív és erős párbeszédeket. Egy olyan könyv, amelyben sok, dinamikus, jó párbeszéd van, mindig gördülékenynek, könnyen olvashatónak és szórakoztatónak érződik. Az olvasók lelkesen falják az oldalakat, élvezik a szereplők szavait, és a kedvenceik közé teszik a könyvet.

A párbeszéd a szöveg motorja. Ugyan vannak olyan történetek, amelyek nem igényelnek hosszabb beszélgetéseket, de a legtöbb megjelenő regény nem ilyen, hanem erősen épít a szereplők közötti kommunikációra.

De valójában mi is az ütős párbeszédek titka?

Hogyan érdemes használni őket? Mitől lesz hiteles a különböző szereplők hangja?

Vannak írók, akik ezt ösztönösen érzik, és zseniálisan alkalmazzák, kiváló hallással, ám a legtöbb író nem él ezzel a hatalmas játéktérrel, nem tudja alapszinten túl jól alkalmazni ezt az írástechnikai eszközt.

Tarts velünk a novemberi négyhetes kurzuson, és élvezd a jó közösségben töltött műhelymunkát!

Szeretettel látunk a tanfolyamon, ha éppen csak most ismerkedsz az írástechnikával, de akkor is kapsz izgalmas feladatokat, új szempontokat, ha gyakorlott író vagy, de a párbeszédekkel kapcsolatos elvárások blokkolnak, nem érzed biztosnak magad ezen a téren.

A Mesteri párbeszédek kurzus tematikája:

1. Egyedi hangok, egyéni szereplők.

2. Hiteles világok, hiteles viszonyok a párbeszédekben.

3. Az információk adagolása, és kapcsolata a dialógussal.

4. A párbeszéd dramaturgiai szerepe, árnyalása a teljes szövegben.

A kurzus menete

Az oktatás Facebook csoportban, és Zoomon keresztül történik.

A műhelyvezető minden szerdán 18 órától Zoomon keresztül tart egy másfél-két órás előadást a heti témáról. Ekkor történik az írói feladatok megadása is. (Ha nem tudsz jelen lenni, ez sem probléma, utólag is megnézheted a felvételt, és kérdezhetsz a csoportban.)

Vasárnap éjfélig a hallgatók elkészítik a feladatokat. A műhely vezetője ezeket a hét elején javítja, visszajelez, majd a következő szerdán új témát hoz be.

Készülj arra, hogy ezen a kurzuson sok párbeszédet írsz majd és kevés narrációt.

Egyéb információk az írói kurzussal kapcsolatban

A kurzus díja: 58 ezer Ft.

A műhely vezetője: Róbert Katalin szerkesztő és író.

Időtartam: 2023. november 8 – december 6.

A szerdai Zoom-beszélgetések időpontjai: november 8. / november 25. / november 22. / november 29., majd egy záróbeszélgetés december 6-án. A felvételek a kurzus ideje alatt visszanézhetők.

Jelentkezési határidő: 2023. november 3.

Jelentkezési lap

Tollra fel! Tarts velünk!

*

Kurzusok és események e hónapban.

2 hozzászólás

  • Hajni

    Sziasztok! Fogunk írott tananyagot is kapni, mint a régi írós kurzusoknál, vagy ennek a helyét egy az egyben átvette a Zoom előadás?

    • admin

      Kétféle kurzusunk van. Az egyiken írott tananyag van, és élő előadás nincs. A másik típusnál fordítva, ahol hetente előadást tart a műhelyvezető, ott nincs írásos anyag, így mindenki úgy tanulhat, ahogy szeretne. A Mesteri párbeszédeknél előadásos forma zajlik.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük