mélyszegénység hiteles írói ábrázolása
Tehetséggondozás íróknak

Mélyszegénység hiteles írói ábrázolása

Szeretettel várunk minden írni vágyó alkotót a Tehetség Íróstúdió január havi Inspiráció workshopjára. Ezek az alkalmak minden hónap utolsó péntekjén zajlanak.

A központi témánk most a szegénység mélyebb rétegeinek hiteles írói ábrázolása. Ez nem egy könnyű téma, hiszen sem az érzéketlen leírás, sem a hatásvadász megjelenítés nem működik jól. Nehéz körülmények közül jövő szereplővel nemcsak a szépirodalom, vagy a realista történetek keretében találkozhatunk, hanem a valóságtól távolabb eső fantasztikus írásokban is.


Szokták mondani, hogy aki sok könyvet olvas, sok életet él le. A társadalmilag fontos témák kiemelt szerepet hordoznak, ám ezeket bizony gyakran didaktikusan, vagy erőltetett eszközökkel mutatják be, és ilyenkor bizony nem sikerül kiváltani az empátiát, vagy a helyezetek megértését, vagy egyszerűen csak a szereplő hitelessége szenved csorbát.
Hogyan lehet az írói ábrázolás erős, hiteles? Az írók nagy része középrétegbeli alkotó, akinek ugyan lehet homályos fogalma minderről, de valójában a saját bőrén sosem tapasztalta meg, ami természetesen nagy szerencse.

A januári workshop során Róbert Katalin író, szerkesztői, kreatív írás oktató fog a társadalmi kérdésekről és az írói ábrázolást segítő eszközökről beszélni.
Majd a félórás interaktív előadás után a résztvevők a megadott hívószavakra önállóan írnak egy nyitást, egy jelenetet, vagy épp egy egyperces novellát. (Papírt vagy laptopot érdemes hozni.) Majd ezeket az írásokat közösen felolvassuk, és megbeszéljük. (A felolvasás természetesen nem kötelező.)

Az alkalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A regisztrálás határideje január 22. éjfél. Utána küldjük ki e-mailben a teremszámot.
Regisztrációs lap:
https://forms.gle/Ddt8TeyvQX6WgDBX7

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros eseménysorozat részeként valósul meg.
Társszervező: www.konyvfovaros.hu

*

Más programok is érdekelnek?

Kattints az Eseménynaptárra!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük