fiatalok ökoszorongásának megírása
írószakkör,  Tehetséggondozás íróknak

Fiatalok ökoszorongása – írói workshop

Szeretettel várunk minden írni vágyó alkotót a Tehetség Íróstúdió február havi Inspiráció workshopjára. Ezek az alkalmak minden hónap utolsó péntekjén zajlanak. E hónapban egy nagyon aktuális témával foglalkozunk, ami észrevétlenül belopózik a mindennapokba, és lassan az élet szerves részévé válik, mindenkinek más szinten. A globális felmelegedés, a környezeti katasztrófák, az éghajlatváltozás szemmel látható hatásai az emberekre is egyre jobban hatást gyakorolnak. A fiatalok ökoszorongása olyan kortárs jelenség, amely már megjelenik a pszichológus rendelőkben.


Mi maga az írás, ha nem a világ leképezése és átkeretezése?

Az ökoszorongás egyszerre lehet témája a kortárs lélektani irodalomnak és a sci-fi irodalomnak is. Az első az itt és most pillanatát ábrázolja, ezzel segít tudatosítani a problémákat, leír egy jelenséget, megmutat egy félelmet, és esetenként segíthet fel is oldani ezeket. A sci-fi irodalom a jövőt mutatja meg, az utat, ahova halad a kor és annak embere, és a jövőbe felskiccelt tragédiákkal foglalkozik, görbe tükröt tartva a mi korunknak, vagy éppen optimistán megoldásokat vázol fel, irányt mutatva.

De milyen írói eszköztárral tehetjük mindezt?

Hogyan lehet erős, hiteles lélektani novellát írni? Milyen eszközöket érdemes használni, és melyeket kevésbé szerencsés? Mennyire kell pszichológiai tudás hozzá, vagy mennyire elég az emberismeret? Kell-e saját tapasztalat bármihez, vagy fantázia elég? A téma sci-fi vonala világteremtést is bevonz, erről is esik majd pár szó.

A workshopot Varga Bea szerkesztő, viselkedéselemző és sci-fi, fantasy író tartja. Az alkalom egy félórás interaktív előadással indul, ahol lélektani kérdésekről és az írói ábrázolást segítő eszközökről esik szó.
Majd a résztvevők a megadott hívószavakra önállóan írnak egy nyitást, egy jelenetet, vagy épp egy egyperces novellát. (Papírt vagy laptopot érdemes hozni.) A közös, helyszíni írás után a műveket felolvassuk és megbeszéljük. (A felolvasás természetesen nem kötelező.)

Időpont: 2024. február 23., péntek 18 – 20.45.

Helyszín: Pannon Kincstár Tanoda, Váci utca 47. (Ferenciek tere mellett.)

Az alkalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A regisztrálás határideje február 19. éjfél. Utána küldjük ki e-mailben a teremszámot.


A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros eseménysorozat részeként valósul meg. Részvételeddel beleegyezel, hogy a helyszínen fényképek készülhetnek.
Társszervező: www.konyvfovaros.hu

*

Más programok is érdekelnek?

Kattints az Eseménynaptárra!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük